Врадіївська районна державна адміністрація. Миколаївська область, Україна. » Кривоозерське міжрайонне управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Українська | Русский | English
Головна Новини Доступ до публічної інформації Учасникам АТО та членам їх сімей Інформація для вимушених переселенців

Кривоозерське міжрайонне управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму

   Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

   У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

   З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково

   дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо

  консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день

  перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим

  розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових

   забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

   У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівника.

   Пам’ятайте хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Кривоозерське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 

 

 

 

 

 

 ЗАХОДи  БЕЗПЕКИ ПРИ РОБОТІ З ПЕСТИЦИДАМИ.

Для не допущення виникнення випадків отруєння пестицидами  попереджаэмо керівників господарств, фермерів, одноосібних селянських господарств, що при неправильному застосуванні пестицидів можна завдати  шкоди навколишньому середовищу, здоров'ю людини. При роботі з засобами захисту рослин необхідно неухильно дотримуватись  правил безпеки.

                                                                                                                                                            Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього.

Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватись суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.

До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники і авіаційні працівники  повинні допускатися по наряду при наявності допуску  та  посвідчення на право роботи з пестицидами та  медичної книжки встановленого зразка. 

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові  до (10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче + 10 С. 

Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, господарство сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляться повинні бути встановлені попереджувальні написи.При обробках медоносних рослин, фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин,  зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів.Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.До роботи з пестицидами не допускаються особи, що не досягли 18 років, вагітні і жінки, що годують. Особи, що контактують із пестицидами зобов’язані використовувати засоби індивідуального захисту: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази.Зберігати засоби захисту рослин потрібно окремо від мінеральних добрив, продуктів харчування, фуражу, питної води і різних предметів та матеріалів господарського призначення у паспортизованих складах. Порушення Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

 

 

 Головне Управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

                                                                                                                                    

 24 січня 2020 року в райдержадміністрації проведено засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії (протокол № 1), на якій розглянуто питання «Щодо випадку захворювання на грип птиці в ПП «Хутір» с. Бугаків Немирівського району Вінницької області. Комісією визначені заходи щодо недопущення занесення та поширення пташиного грипу птиці на територію Врадіївського району

28.січня 2020 року в райдержадміністрації на розширеній нараді з сільськими головами, керівниками підприємств, установ району  також розглядалося питання про заходи профілактики щодо недопущення занесення та поширення пташиного грипу птиці на територію Врадіївського району. 

 Пам’ятка для населення щодо профілактики пташиного грипу

Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Віруси пташиного грипу не завжди заражають людей, але, починаючи з 1997 року, було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.
У більшості випадків люди заражувалися пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами (свійськими курями, качками й індиками) або з поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів.
Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м'язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань (гострий респіраторний синдром) та інших загрозливих для життя ускладнень.

Для зменшення ризику захворювання людей вірус пташиного патогенного грипу необхідно:
1. Уникати контакту з курами, качками та іншими птахами, у місцях, де були зафіксовані випадки захворювання птиці, в місцях забою, або там, де є підозра на наявність вірусу пташиного грипу. Не впускати домашню птицю в будинок. Забороняти дітям гратись з птахами або ж утримувати їх у квартирі.

Зверніть увагу на те, що інфіковані птахи можуть поширювати хворобу ще до того, як буде виявлено симптоми захворювання. Деякі птахи, такі як качки, можуть бути інфікованими та розповсюджувати хворобу і при цьому не мати ніяких симптомів.
2. Уникайте близького контакту з людьми, які вже захворіли. Якщо ви захворіли - залишайтесь вдома іабо тримайтеся на відстані від інших; закривайте ніс та рот хусткою при кашлі та чиханні, щоб запобігти передачі вірусу.

3. Мийте руки з милом.

4. Регулярно прибирайте місця утримання домашніх птахів. Прибирайте та підмітайте екскременти та залишки їжі з загону кожен день. Спалюйте або закопуйте в землю пір'я та екскременти птахів. Закопувати потрібно глибоко з використанням вапна для того, щоб тварини, які живляться падаллю, не могли розкопати такі місця.

5. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при приготуванні та вживанні в їжу м'яса птиці чи яєць.

6. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при відвідуванні птахофабрики чи інших місць, де утримується птиця. Після відвідання місць перебування птиці чи контактування з птахами помийте руки з милом, почистіть та продезінфікуйте одяг, взуття, колеса велосипеду, мотоциклу чи іншого транспортного засобу.

Перелік місць можливого скупчення перелітних птахів на території Мереф’янської територіальної громади:

  Боротьба з мишоподібними гризунами
Формат: DOCX | Добавлен: 24/08/2020 20:05:53
49Kb Скачать скачать

 Протруювання насіння  – запорука високого врожаю.

Підготовка до весняної посівної кампанії включає низку технологічних заходів, які дозволяють закласти  фундамент для майбутніх врожаїв та прибутків. Одним з ключових аспектів є захист від хвороб вже на етапі підготовки посівного матеріалу.

Посівний матеріал повинен бути  підготовлений та оброблений комплексом препаратів для захисту і стимуляції майбутнього розвитку. Захист від хвороб дозволяє майбутнім ярим зерновим культурам одночасно і дружно стартувати та розвиватися.  Якщо захист насіння не виконати вчасно і якісно, то це може привести до ослаблення майбутніх сходів.                   Варто звернути увагу на ті препарати, які можуть проконтролювати як збудники хвороб всередині самого насіння, так і ті патогени, які знаходяться у ґрунті.

 Протруйники поділяються на контактні і системні. Перші – пригнічують розвиток патогенів, які перебувають на поверхні насіння, другі – знезаражують його від внутрішньої інфекції. 

Проводити протруювання можливо як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. Системними протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію, краще оздоровлювати насіння за день, або в день сівби.

  Згідно із санітарними нормами необхідно здійснювати напіввологе протруювання посівного матеріалу з використанням плівкоутворюючих препаратів. Сухе протруювання забороняється. Завантаження протруєного насіння повинне проводитися у мішки, з міцних, непроникних для пестицидів матеріалів, що щільно прилягають до вивантажувальних пристроїв, або в завантажники сівалок. На мішках повинен бути напис стійкою фарбою «ОТРУЙНЕ» або «ПРОТРУЄНЕ». Мішки з протруєним насінням повинні зашиватися спеціальними машинами або щільно зав’язуватися. Протруєне насіння зернових культур має зберігатися в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією.  Насіння необхідно зберігати в спеціальних приміщеннях, ізольованих від складів із продовольчим та фуражним зерном, продовольчими і побутовими товарами.                                                                     

1.    Забороняється змішувати протруєне насіння із непротруєним, здавати його на хлібоприймальні пункти, використовувати як харчовий продукт, корм для сільськогосподарських, домашніх тварин і птиці. Перевозити протруєне насіння до місця сівби дозволяється тільки в мішках зі щільної тканини або в автонавантажувачах сівалок.                                                                                    

2.  Забороняється перевезення людей разом із протруєним насінням.                                                            

3.  Не допускається вирівнювати рівень протруєного насіння у сівалці руками, для цього використовують дерев’яні лопатки та пересипати розфасоване  протруєне насіння в іншу тару.                                

 

Для протруєння насіння використовують  лише ті препарати, які внесені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів ,дозволених до використання в Україні».

Всі роботи з протруєння необхідно проводити з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами.

,

 

Головне Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

Головний спеціаліст відділу прогнозування                                  Юзьків Н.В.

 До уваги сільгосптоваровировиробників та власників пасік!

 Випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству – відповідачу.

Для виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України:

Юридичні та фізичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР) під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки, попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10км від оброблених площ, письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу.

При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Заходи щодо зменшення випадків отруєння бджіл  під час проведення обробітків с/ угідь пестицидами.

Керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:

1.Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у районній державній  лікарні ветеринарної медицини, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл до регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

2.Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).

3.Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

4.При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати  бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

5.За три дні до проведення обробітку засобами захисту рослин, керівник сільськогосподарського  підприємства сповіщає  пасічників (населення) цієї  місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

6.В разі не дотримання вимог керівник сільськогосподарського  підприємства несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11.ДСП 8.8.1.2.001-98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96, № 382.

Окрім того у випадку отруєння бджіл  необхідно провести такі дії:

1.Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові й пергові рамки, особливо зі свіжо принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.

2.Сім’ї  бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють.

3.Створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб  в склад якої входять:

представник сільгоспідприємства, що проводило обробіток;

представники Держпродспоживслужби (ветеринарна медицина, захист рослин, санітарно – епідеміологічний нагляд);

представник  сільської ради;

господар пасіки;

декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл;

скаржник.

4.Протягом 24 годин зібрати зразки загинувших бджіл, шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.

5.Відбирають зразки загинувши бджіл, шматочок щільника (15х15) з свіжо принесеним  нектаром та квітковим пилком. У кожний  відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати  відбору,  засвідчені  підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини, яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору, засвідчені підписами членів комісії.

6.Складають акти проведеної роботи, які отримують всі члени комісії ( окрім свідків).

7.Зразки відібраних проб загинувших бджіл, меду, перги  разом з складеним актом направляють  в регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби або іншу, які мають ліцензії на проведення досліджень.

8.Зразки проб відібраних  рослин з поля, де проводився обробіток разом з актом направляють в міжобласні контрольно-токсикологічні лабораторії за місцем проживання.

В разі необхідності зібрані документи направляють до суду.

Порядок розроблено відповідно до  Державних ветеринарних  правил, Закону України  «Про пестициди і агрохімікати», Закону України  «Про захист рослин»  та Закону України «Про бджільництво».

Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні (18–22) та ранкові (до 8-10) години, при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивести не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб залежно від внесеного препарату.
         Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації і до цвітіння (в ранкові та вечірні години). Обробки інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культурах в період цвітіння не проводять

Ентомологічними дослідженнями встановлено, що під дією пестицидів у бджіл погіршується пам'ять та інші розумові здібності.  Особливо згубна для розумових здібностей бджіл суміш пестицидів різних типів.

ЄС у травні 2013 року обмежив використання неонікотиноїдних пестицидів на основі клотіанідину (Дантоп 50), імідаклоприду (Конфідор, Конфідор Максі), тіаметоксаму (Актара), а також фіпронілу (Регент), які на думку Європейського агентства безпеки харчових продуктів є небезпечними для бджіл.
        1-й клас небезпеки - високонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель понад 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 1-2 м/с, екологічні регламенти: захисна зона для бджіл не менше 4-5 км; обмеження льоту - 4-6 діб;

2-й клас небезпеки - середньонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель від 5 до 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 2-3 м/с, захисна зона для бджіл не менше 3-4 км, обмеження льоту - 2-3 доби;

3-й клас небезпеки - малонебезпечні для бджіл пестициди (загибель від 1 до 5% бджіл). Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с захисна зона для бджіл - 2-3 км, обмеження льоту - 1-2 доби;
         4-й клас небезпеки - практично безпечні для бджіл пестициди. Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с, захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту - 6-12 годин.                                                                                                                                                           Асортимент пестицидів, засоби застосування та кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Згідно ст. 18 Закону України «Про захист рослин», ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами.

Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, передбачену ст. 21 ЗУ «Про захисту рослин», ст. 38 ЗУ «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Головне Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Управління фітосанітарної безпеки

Головний спеціаліст відділу прогнозування ,

фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків                                       Юзьків Н.В.   

телефон для довідок 098-286-95-99           

                                                         Пам’ятка

                      щодо рекомендованого поводження із тваринами

                                       в період епідемії COVID-19.

 

             Наразі немає жодних наукових доказів щодо можливості передачі вірусу COVID-19 від тварини людині. Також відсутні докази того, що вірус може поширюватися від хутра або шкіри домашніх тварин до людей. Однак, з метою запобігання зараження будь-якими спільними для тварин і людей інфекційними захворюваннями, важливо суворо дотримуватись правил поведінки та належної гігієни при поводженніз домашніми та іншими тваринами в умовах карантину:

 

         1. Мити руки після кожної взаємодії з окремою твариною, кормом для тварин, їх відходами або інвентарем.

 

         2. Практикувати належну гігієну домашніх тварин та прибирати після них належним чином:

 

            ретельно мити засоби догляду за тваринами, іграшки та інші предмети, з якими контактує тварина;

          • уникати близького тактильного контакту з тваринами, зокрема спільного споживання їжі чи її обміну;

           •  використовувати одяг для тварин під час прогулянок, яка дозволить зменшити площу тіла тварини, що контактує із зовнішнім середовищем та регулярно мити або прати такий одяг із використанням відповідних засобів;

         •  під час прогулянок з домашніми тваринами уникати контактів зіншими тваринами, громадських місць, де є скупчення людей та тварин;

         • вигулювати собак на повідку, підтримуючи дистанцію не менше 2 метрів від інших людей і тварин;

         •  не користуватись іграшками на вулиці;

         •  відсутня необхідність оброблення шерсті та шкіри тварини дезінфікуючими засобами після кожного виходу на вулицю чи тактильного контакту, оскільки це може викликати у тварини дерматологічні захворювання, отруєння тощо. Натомість рекомендовано протирати поверхню тулуба та голови окремим для кожної тварини вологим рушником із наступним його пранням;

         •  обробляти лапи «до» та «після» прогулянок відповідними засобами для певного виду тварин або теплою проточною водою;

         •  бажано утримувати котів у приміщенні на період карантину, щоб запобігти їх взаємодії з іншими тваринами чи людьми.

         3. Інфіковані COVID-19 особи під час хвороби мають обмежувати контакти з будь-якими тваринами так само, як і з іншими людьми. У разі неможливості обмеження такого контакту та відсутності іншої здорової особи, яка може попіклуватись про тварину, принаймні звести до мінімуму кількість таких контактів та суворо дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати маску для обличчя та продезінфіковані рукавички під час взаємодії з метою запобігання поширення вірусу.

         4. У випадку клінічних проявів нездужання тварини, необхідності отримання консультації чи здійснення профілактичних обробок необхідно звернутись до лікаря ветеринарної медицини, дотримуючись наступних кроків:

           • здійснити запис онлайн чи за телефонним дзвінком, попередньо повідомивши наміри та причини необхідності візиту та отримавши відповідні вказівки щодо подальших дій;

          •  обов’язково в телефонному режимі попередити про наявність інфікування COVID-19 власника тварини, або осіб, які спільно проживають на одній території чи контакту з інфікованим;

         • рекомендовано супроводження тварини до установи ветеринарної медицини лікаря однією здоровою особою;

         •  після прибуття очікуйте ззовні і дотримуйтесь інструкцій персоналу;

          •  при вході дезінфікуйте руки;

          •  уникайте контакту (без рукостискання) і завжди тримайтеся на відстані не менше 2 метрів від інших людей;

         •  намагайтесь нічого не чіпати в кімнаті очікування і консультації;

         •  за можливості використовуйте безконтактне розрахування;

         •  мийте руки часто і правильно.

 

         Даний перелік рекомендацій не є повним та остаточним у зв’язку із наявністю триваючих досліджень та швидкої зміни ситуації навколо пандемії. Враховуючи зазначене дана інформація оновлюватиметься за появи суттєвих актуалізованих результатів досліджень 

  Постанова МОЗ №17
Формат: PDF | Добавлен: 24/08/2020 20:05:53
608Kb Скачать скачать
  Постанова МОЗ №18
Формат: PDF | Добавлен: 24/08/2020 20:05:53
767Kb Скачать скачать

 Обережно, амброзія!

                         Амброзія полинолиста належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини.

                        Бур’ян заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі.  

                      Рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя опушене.  Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті  від 5 до 40 років.                     Вона надмірно висушує і виснажує ґрунти, в місцях  поширення  успішно витісняє  культурні  та  дикорослі  рослини.  Розповсюджується амброзія засміченим насіннєвим матеріалом, кормами  для  худоби та транспортними засобами.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. У період цвітіння, а це з середини липня до жовтня, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз (осіння сінна лихоманка).

                      Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі піднімаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань і, потрапивши в органи дихання людей,очі, ніс, бронхи, викликають слизотечу, погіршують зір. Підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі, у найбільш чутливих – приступи астми.

                              Тому  боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.

Найефективнішим методом  боротьби з амброзією полинолистою в межах населених пунктів є виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування, висапування до початку її цвітіння, з подальшим знищенням решток. Ефективним і більш енергомістким способом є залуження засмічених ділянок, наприклад, газонними травами.

          Система заходів по боротьбі з амброзією  передбачає застосування різних методів: запобіжні, карантинні, агротехнічні, механічні та хімічні.

До запобіжних методів боротьби  відноситься старанне очищення посівного матеріалу від насіння амброзії, лущення стерні, періодична глибока оранка, досходова культивація,  рихлення  міжрядь.

За допомогою  карантинного  контролю виявляють карантинні бур’яни, обслідуючи всі земельні угіддя, складаючи карти забруднення та визначаючи необхідні методи боротьби. Перше обстеження полів навесні проводиться  після сівби до появи сходів ярих культур, а подальші у період від з’явлення сходів висотою 12-15 см.

Хімічні методи  - це знищення рослин за допомогою гербіцидів. При цьому  слід  знати, що амброзія чутлива  до  гербіцидів на  початку розвитку – до утворення 2 -5 листків, а в  подальшому  її  стійкість  значно  зростає.

                                                                                                                                                                              

Нагадуємо мешканцям приватного сектору, власникам та орендарам земельних ділянок про особисту адміністративну відповідальність за порушення фітосанітарного законодавства. Посадові особи і громадяни, які порушують комплекс карантинних заходів, притягуються до відповідальності. Згідно з КУпАП (ст.105) «Порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів» тягне за собою накладення штрафу  на громадян від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів, а на посадових осіб – від 8 до 15 неоподаткованих мінімумів.

 

Головне управління Дерпродспоживслужби в Миколаївській області

Головний спеціаліст відділу прогнозування,                                                                

фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків                                                                                      Н.В.Юзьків      

 

 Африканська чума свиней (АЧС) — інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней

Треба знати, що:

– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині;

– смертність свиней може сягати 100%;

– вилікувати АЧС неможливо — вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням — умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;

– у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення!

– ознаки захворювання проявляються у свиней через 3–12 діб після зараження;

– вірус хвороби може зберігатися в:

• у трупах свиней — до 2,5 місяців;

• у замороженому м’ясі (–20 °C) — нескінченно;

• копченій ковбасі та м’ясопродуктах — упродовж 5 місяців і більше;

• у солонині — до року;

• у гною та ґрунті залежно від пори року: до 3 місяців;

– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °C).

В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина — власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.

Щоб Ваше господарство не було інфіковане АЧС:

• Перевзувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями. Вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник!

• Якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус поширюється через диких кабанів.

• Перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом (наприклад, добре підійде універсальний засіб для миття кухонної посуди, ванн, кухонних плит, кахлю, сантехніки тощо). Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті.

• Не впускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.

• Не випускайте свиней з хліва — їх не можна вигулювати.

• Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.

• Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.

• Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, — обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів.

• Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!

Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС.

Кривоозерське міжрайонне управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 

 Термінова інформація для операторів ринку  з виробництва, роздрібної торгівлі, реалізації харчових продуктів!

Вимоги законодавства щодо впровадження та застосування постійнодіючих процедур заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)

 Прийнята редакція Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» приводить українське законодавство у сфері харчових продуктів у відповідність до законодавства Європейського Союзу. Згідно із ним, з вересня 2016 року усі оператори ринку харчових продуктів мають обов`язково впровадити на виробництві гігієнічні вимоги, так звані програми-передумови, а в подальшому – втілити процедури, які базуються на принципах НАССР.

HACCP  – Система аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

  Як відомо, 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Процес переходу відбуватиметься поетапно.

Існує чотири стадії впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР:

Планування та підготовки;

Розроблення НАССР-плану;

Документування та перевіряння дієвості;

Постійного покращення.

Етап планування та підготовки.

1. Створення робочої групи з розробки системи НАССР

На цьому етапі слід визначитись з робочою групою, яка буде забезпечувати впровадження принципів НАССР. Ця група повинна налічувати не більше 6-10 осіб, які залучені до технологічних процесів, контролю показників, ремонту та обслуговування обладнання. З обраних представників робочої групи слід обрати керівника.

До групи може бути залучений консультант, який має знання та практичний досвід із застосування принципів НАССР, але він не може бути керівником групи.Робоча група повинна підготувати вхідну інформацію та документацію на основі якої буде розроблятись та впроваджуватись система управління безпечністю.

Для успішного виконання першого етапу слід розробити такі документи:

- наказ про формування робочої групи НАССР;
- реєстр законодавчих та нормативних вимог до продукції та виробництва;
- опис (Специфікація) на кожен продукт чи групу;
- блок-схему на кожен продукт чи групу з чіткою нумерацією процесів. 

 2. Проведення діагностичного аудиту та попереднього аналізу  Представники робочої групи повинні провести діагностичний аудит та з’ясувати для яких харчових продуктів чи груп продукції будуть застосовані принципи НАССР, які законодавчі та технічні вимоги до виробництва та продукції, яка технологія та яке обладнання застосовується для виробництва, в яких локальних точках виробничого процесу відбувається розділ чи змішування технологічних потоків, хто є кінцевим споживачем продукції, які є застереження щодо зберігання, реалізації чи споживання такої продукції, які способи транспортування тощо.

3. Опис харчових продуктів

Наступним кроком є розробка. Специфікації чи Опису харчового продукту або груп продукції. В описіслід вказати повну назву продукту, нормативний документ, згідно якого продукт виробляється (ДСТУ, ГОСТ, ТУУ), важливі показники безпеки продукту, склад (згідно рецептури), умови та терміни зберігання, способи транспортування та умови, умови реалізації.

4. Визначення очікуваної сфери застосування харчових продуктів

Слід визначити хто є споживачем харчової продукції: надходить в мережу реалізації та реалізується кінцевому споживачеві; є складовою інших харчових продуктів та реалізується переробним підприємствам. Обов’язково слід визначити вразливі групи споживачів для вживання харчового продукту.

5.Побудова блок-схеми послідовності операцій технологічного процесу

Необхідно розробити блок-схему технологічного процесу виробництва харчового продукту чи групи продуктів, якщо процес виробництва однаковий та відбувається на одній технологічній лінії.Вона повинна відображати весь шлях виробництва починаючи від приймання сировини закінчуючи зберіганням чи реалізацією готової продукції. 

Блок-схема повинна містити лише технологічні процеси (приймання, подрібнення, сортування, варіння, пастеризація, фільтрування) і не повинна включати процеси лабораторного чи технічного контролю. Розроблену блок-схему виробничих процесів обов’язково слід перевірити на місці, чи вірно вказана послідовність операцій та чи відображає вона реальну технологію виробництва.

Розробка НАССР-плану.

На другому етапі застосовуються п’ять із семи принципів НАССР.Проведення аналізу та складання переліку потенційно небезпечних факторів (перший принцип НАССР)

Важливо під час проведення аналізу небезпечних факторів не переобтяжувати реєстр та керуватись наявною науковою літературою та практичним досвідом. Небезпечні фактори слід визначати спочатку в сировині, інгредієнтах та додаткових матеріалах, а потім керуючись нумерацією технологічних процесів на кожному етапі.

Під час визначення критичних контрольних точок (ККТ) слід керуватись методом аналізу ризиків представленому в наказі Мінагрополітики №590, так як метод «Дерева прийняття рішень» не завжди дозволяє чітко ідентифікувати такі точки.

Під час визначення критично допустимих меж для кожної ККТ слід керуватись технічною документацією на обладнання, кількісними показниками процесу або технологічними показниками продукції, зазначеними в документах, за якими можна чітко відокремити належне протікання процесу від неналежного.

Для кожної критичної точки слід встановити систему моніторингу для впевненості в тому, що критичні межі для кожної ККТ не перевищуються, і процес знаходиться під контролем. Система моніторингу повинна давати відповідь на такі питання: Що контролюємо?Чим контролюємо?Як часто контролюємо?Хто контролює?Де ведуться записи?

Останнім кроком розробки НАССР-плану є встановлення дій, які дозволять повернути процес виробництва у встановлені критичні межі, а продукт в статус безпечний. При розробці корегувальних дій слід зазначити що робити з процесом (обладнанням, технологією), та що робити з продуктом, а також хто приймає рішення про застосування корегувальних дій.

За результатами успішного виконання другого етапу слід розробити такі документи:

- реєстр небезпечних факторів з вказанням джерела виникнення;
- методика визначення ККТ з чітким описом етапів їх визначення (за потреби);
- форма застосування методики для кожного небезпечного фактора з встановленням ККТ;
- НАССР-плани для виробництва продукту чи групи;
- форми записів результатів моніторингу для кожної ККТ;
- форми записів у разі застосування корегувальних дій.

 

   Що буде з тими підприємствами, що не встигнуть впровадити вимоги програм-передумов HACCP?

Контроль за виконанням вимог законодавства покладено на Державну Службу України з Питань Безпечності Харчових Продуктів та Захисту Споживачів (Держпродспоживслужбу). У разі виявлення порушень у ході проведення планових чи позапланових перевірок, державні інспектори мають право: Видати «Припис на усунення порушень» зі списком порушень та вимогами по термінам їх усунення; Накласти штраф (від 25 до 100 тис. Грн); Тимчасово або повністю зупинити роботу підприємства; Збільшити частоту інспектуваньта аудитів, змінивши категорію ризику діяльності підприємства.

 

Кривоозерське міжрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області!

 Кривоозерське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє операторів ринку з переробки молока та молочної продукції про те, що в Україні запрацювали нові вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів, які стимулюватимуть підвищення обсягу виробництва молока.

"Відповідний наказ Мінагрополітики від 12.03.2019 №118 "Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока та молочних продуктів" набрав чинності 15.07.2019 року (наказ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.06.2019 за №593/33564)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вимоги стосуються всіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг зазначеної продукції. При цьому правила не поширюються на первинне виробництво молока та молозива, призначених для власного споживання.

Передбачається, що нові вимоги будуть стимулювати підвищення обсягу виробництва молока ґатунку "екстра". Також оновлення вимог у цій сфері дозволить привести національне законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил виробництва та обігу молока, визначення показників безпечності, підкреслили у профільному відомстві.

Крім того, зазначені вимоги зобов’яжуть переробників стежити за показниками якості та безпечності, запровадити принципи ризикоорієнтованих підходів при формуванні періодичності відбору зразків. При цьому відповідальність покладається на учасника ринку, залишаючи за компетентним органом інструмент контролю за добросовісністю оператора.

Перехідний період для адаптації до нових правил для операторів ринку, орієнтованих на внутрішній ринок, встановлено до 2022 року.

 

Кривоозерське міжрайонне управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області!

 

 ЩОДО НАБРАННЯ ЧИННОСТІ НАКАЗУ МІНІСТЕРСТВА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ВІД 13.06.2018 №270

         Кривоозерське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що 14 липня 2020 року набирав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.06.2018 №270 «Про затвердження Вимог до змісту, форми та порядку надання інформації про харчових ланцюг».

Дані Вимоги встановлюють зміст, форму та порядок надання господарством походження інформації про тварину, передбачену для забою, у тому числі про стан її здоров’я, лікування та застосування ветеринарних препаратів.

Наказ прийнято на виконання Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», статтею 30 якого передбачена перевірка державним ветеринарним інспектором інформації про харчовий ланцюг, зокрема інформації, отриманої з господарства походження, про тварину, призначену для забою, у тому числі про стан її здоров’я, лікування та застосування ветеринарних препаратів.

Відповідно до Вимог оператор господарства походження тварин безпосередньо буде підтверджувати стан здоров’я тварин, а також надавати відомості про лікування тварин та застосування їм ветеринарних препаратів. Наказом врегульовано питання переміщення тварин із зон захисту та спостереження (нагляду), що є надзвичайно важливим в контексті забезпечення епізоотичного благополуччя держави, а також питання поводження з вимушено забитими тваринами.

Зі змістом законодавчого акту можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0964-18#Text

 

Кривоозерське міжрайонне управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області!

 Сказ - небезпечне вірусне захворювання спільне для тварин і людей

Сказ — ще одне проблематичне  питання, адже випадки цього захворювання продовжують реєструватись серед тварин та залишаються небезпечними для людини.
Що таке сказ і в чому його небезпека?
Сказ (водобоязнь, гідрофобія) — гостре вірусне інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи. Захворювання зараховано до особливо небезпечних, адже без належного лікування закінчується летально. Інкубаційний період сказу триває досить довго - у середньому 1- 3 місяці(хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування практично неможливим (зафіксовано лише три науково підтверджені випадки одужання після прояву симптомів).
Як можна заразитися сказом?Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною або внаслідок попадання її слини на свіжі дефекти шкірного покриву або слизових оболонок (поранення, подряпини тощо). Найбільшу небезпеку становлять дикі хижі(вовки, лисиці) та домашні тварини (коти, собаки).
Які ознаки сказу у тварини?Хворі на сказ дикі тварини втрачають почуття страху перед людиною та навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин. Захворіла собака спочатку стає пригніченою, лежить, втрачає апетит. Згодом у неї виникає неспокій, спроби сховатися (в куток, під ліжко в будку), вона може хапати ротом повітря, розгризати свою загоєну рану, ковтати неїстівні предмети, тікати з дому, нападати на людей. У котів клінічна картина сказу більш виражена: тварина стає неспокійною, збудженою, агресивною, з’являється хриплий голос та переляканий погляд. Вона нападає, уникає господарів. Головне, що потрібно пам’ятати кожному господарю тварин: сказ змінює звичну поведінку вашого утриманця. Щеплений утриманець залишається безпечним навіть після укусу зараженою твариною.
Як протікає сказ у людини ? Прояви сказу у людини мають три періоди: 1. продромальний період (1-3 дні) - підвищення температури до 37,2-37,3°С, пригнічениий стан, поганий сон, безсоння, занепокоєння, біль у місці укусу навіть при повному її загоєнні; 2. стадія порушення (4-7 днів) - різко підвищена чутливість до найменших подразнень органів чуття (яскравого світла, різких звуків, шумів) аж до судомів м'язів кінцівок; хворі стають агресивними, буйними, з'являються галюцинації, марення, відчуття страху; 3. стадія паралічів - настає параліч очних м'язів, нижніх кінцівок. Важкі паралітичні розлади дихання викликають смерть. Загальна тривалість хвороби 5-8 днів, зрідка 10-12 днів.
Що роботи, якщо вас укусила тварина?Якщо вас вкусила або обслинила тварина з підозрілою поведінкою, необхідно зробити наступне: звернутись до медичного закладу для отримання допомоги; негайно промити мильною водою місце укусу чи обслинення, змастити шкіру навколо нього йодом; якщо рана кровоточить, але кровотеча не загрожує життю, не слід відразу зупиняти її, бо з нею частково усувається збудник сказу; ні в якому разі не можна відсмоктувати кров із рани, бо збудник сказу може потрапити в організм через слизову рота; тварину ізолювати і спостерігати за нею протягом 10 днів. Постраждалому від укусу тварини проводиться повний курс щеплень антирабічною вакциною, яка попереджує захворювання і врятовує життя.
Як вберегти свого домашнього улюбленця від сказу? Аби убезпечити своїх домашніх тварин від сказу, варто притримуватись наступних рекомендацій: намагайтесь охороняти їх від укусів інших тварин; регулярно робити щеплення проти сказу домашнім собакам та котам, в тому числі вартовим та мисливським собакам; виводьте собак на прогулянку в намордниках та на повідку; не заводьте собак і кішок заради забави, не виганяйте їх на вулицю у випадку зміни поведінки тварини негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби, за адресою: смт. Врадіївка, вул. Перемоги, 31

І пам’ятайте: сказ — хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні тваринами, а особливо дикими та незнайомими, повинно бути головним правилом для людини.

 

Кривоозерське міжрайонне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Миколаївській області!

 

 Фахівцями Мінекономіки та Держпродспоживслужби із залученням представників бізнесу розроблено Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.

Відповідний документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств» та покликаний надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.

Зокрема, Методичні рекомендації містять:

інформацію про хворобу COVID-19;

симптоми і шляхи інфікування;

гігієну, профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;

порядок здійснення заходів з недопущення порушень в роботі та/або тимчасового зупинення виробничих потужностей;

додаткові заходи для підтримки цілісності харчових ланцюгів і забезпечення безперебійного постачання безпечних харчових продуктів кінцевим споживачам;

зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;

орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки та інше.

Методичні рекомендації не є нормативно-правовим актом і не мають обов’язковий характер. З документом можна ознайомитись за посиланням  https://docs.google.com/document/d/1NXrz5WzsMLdb9DqZ4MgwKWJQqFojJ90-/edit#heading=h.gjdgxs

 

 Для отримання дружніх та здорових сходів озимих зернових необхідно використати якісний посівний матеріал та створити  рослинам сприятливе середовище для росту та розвитку на початкових етапах вегетації.

        Протруювання насіння забезпечує знезараження від патогенів і захищає сходи від ураження хворобами, які знаходяться в насінні, на його поверхні, у ґрунті та на рослинних рештках Використовуючи комбінації різних діючих речовин, можна досягти широкого спектру дії.

        Поєднання фунгіцидних та інсектицидних протруювачів забезпечує можливість захистити сходи не тільки від збудників хвороб, а й від комплексу шкідників: личинок коваликів (дротяників), хлібної жужелиці, совок, злакових мух та інших , оскільки вони викликають зрідження посіву та завдають значної шкоди сходам.

         Протруйники слід підбирати залежно від фітосанітарного стану поля та насіння, але не більше рекомендованої норми, оскільки це може негативно вплинути на польову схожість насіння.

          Здійснюючі заходи з протруєння у першу чергу слід звернути увагу на насіннєву інфекцією та виходячи з результатів аналізу визначатись з фунгіцидним протруйником. Протруювання сучасними препаратами дозволяє знезаражувати насіння від збудників хвороб рослин, які передаються через насіннєвий матеріал і захищати насіння і проростки від збудників хвороб, які знаходяться у ґрунті.

        За способом дії протруйники поділяються на контактні і системні. Перші, знаходячись на поверхні насіння пригнічують розвиток патогенів, які перебувають як на насінні, так і пригнічують розвиток  хвороб навколо проростаю чого насіння, другі — знезаражують його не тільки від зовнішньої а і від внутрішньої інфекції.

        Контактні препарати більш ефективні при завчасному протруюванні (більш ніж за 15 діб до сівби), а системні — при передпосівному (за 1-15 діб). Контактні протруйники при збільшенні тривалості дії на збудника значно посилюють захисний ефект. Токсичність системних протруйників продовжується навіть  при проростанні насіння, пригнічуючи ріст збудників.                          

        Проводити протруювання можливо як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб. Системними протруйниками, які знищують зовнішню і внутрішню інфекцію, краще оздоровлювати насіння за день, або в день сівби.

                Для протруєння насіння використовують  лише ті препарати, які внесені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів ,дозволених до використання в Україні».

        Протруювання, зберігання, перевезення та сівбу протруєним насінням слід проводити з дотриманням Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві» ДСанПіН 8.8.1.2.001-98, що своєю чергою забезпечить не тільки захист рослин від шкідливих організмів, а й охорону навколишнього середовища .

Головне Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  .    

 Головний спеціаліст відділу прогнозування,

фітосанітарної діагностики

 та аналізу ризиків                                                               Н,Юзьків