Врадіївська районна державна адміністрація. Миколаївська область, Україна. » Кривоозерське міжрайонне управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Українська | Русский | English
Головна Новини Доступ до публічної інформації Учасникам АТО та членам їх сімей Інформація для вимушених переселенців

Кривоозерське міжрайонне управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму

   Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

   У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

   З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково

   дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо

  консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день

  перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим

  розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових

   забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

   У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівника.

   Пам’ятайте хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Кривоозерське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 

 

 

 

 

 

 ЗАХОДи  БЕЗПЕКИ ПРИ РОБОТІ З ПЕСТИЦИДАМИ.

Для не допущення виникнення випадків отруєння пестицидами  попереджаэмо керівників господарств, фермерів, одноосібних селянських господарств, що при неправильному застосуванні пестицидів можна завдати  шкоди навколишньому середовищу, здоров'ю людини. При роботі з засобами захисту рослин необхідно неухильно дотримуватись  правил безпеки.

                                                                                                                                                            Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього.

Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватись суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.

До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники і авіаційні працівники  повинні допускатися по наряду при наявності допуску  та  посвідчення на право роботи з пестицидами та  медичної книжки встановленого зразка. 

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові  до (10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче + 10 С. 

Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, господарство сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляться повинні бути встановлені попереджувальні написи.При обробках медоносних рослин, фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин,  зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів.Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.До роботи з пестицидами не допускаються особи, що не досягли 18 років, вагітні і жінки, що годують. Особи, що контактують із пестицидами зобов’язані використовувати засоби індивідуального захисту: спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази.Зберігати засоби захисту рослин потрібно окремо від мінеральних добрив, продуктів харчування, фуражу, питної води і різних предметів та матеріалів господарського призначення у паспортизованих складах. Порушення Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

 

 

 Головне Управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

                                                                                                                                    

 24 січня 2020 року в райдержадміністрації проведено засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії (протокол № 1), на якій розглянуто питання «Щодо випадку захворювання на грип птиці в ПП «Хутір» с. Бугаків Немирівського району Вінницької області. Комісією визначені заходи щодо недопущення занесення та поширення пташиного грипу птиці на територію Врадіївського району

28.січня 2020 року в райдержадміністрації на розширеній нараді з сільськими головами, керівниками підприємств, установ району  також розглядалося питання про заходи профілактики щодо недопущення занесення та поширення пташиного грипу птиці на територію Врадіївського району. 

 Пам’ятка для населення щодо профілактики пташиного грипу

Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Віруси пташиного грипу не завжди заражають людей, але, починаючи з 1997 року, було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.
У більшості випадків люди заражувалися пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами (свійськими курями, качками й індиками) або з поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів.
Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м'язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань (гострий респіраторний синдром) та інших загрозливих для життя ускладнень.

Для зменшення ризику захворювання людей вірус пташиного патогенного грипу необхідно:
1. Уникати контакту з курами, качками та іншими птахами, у місцях, де були зафіксовані випадки захворювання птиці, в місцях забою, або там, де є підозра на наявність вірусу пташиного грипу. Не впускати домашню птицю в будинок. Забороняти дітям гратись з птахами або ж утримувати їх у квартирі.

Зверніть увагу на те, що інфіковані птахи можуть поширювати хворобу ще до того, як буде виявлено симптоми захворювання. Деякі птахи, такі як качки, можуть бути інфікованими та розповсюджувати хворобу і при цьому не мати ніяких симптомів.
2. Уникайте близького контакту з людьми, які вже захворіли. Якщо ви захворіли - залишайтесь вдома іабо тримайтеся на відстані від інших; закривайте ніс та рот хусткою при кашлі та чиханні, щоб запобігти передачі вірусу.

3. Мийте руки з милом.

4. Регулярно прибирайте місця утримання домашніх птахів. Прибирайте та підмітайте екскременти та залишки їжі з загону кожен день. Спалюйте або закопуйте в землю пір'я та екскременти птахів. Закопувати потрібно глибоко з використанням вапна для того, щоб тварини, які живляться падаллю, не могли розкопати такі місця.

5. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при приготуванні та вживанні в їжу м'яса птиці чи яєць.

6. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при відвідуванні птахофабрики чи інших місць, де утримується птиця. Після відвідання місць перебування птиці чи контактування з птахами помийте руки з милом, почистіть та продезінфікуйте одяг, взуття, колеса велосипеду, мотоциклу чи іншого транспортного засобу.

Перелік місць можливого скупчення перелітних птахів на території Мереф’янської територіальної громади: